Bir Sosyal Bilimcinin CS50 Kursuna Başlaması – Lecture 0 Değerlendirmesi

2 0
Yaklaşık Okuma Süresi:2 Dakika, 0 Saniye

Dünyanın belki de en ünlü bilgisayar bilimlerine giriş kursu CS50’dir dersek yanlış olmaz. Birçok eleştirmene göre şimdiye kadar yayınlanmış en kaliteli “online ders” olduğu bile söylenmektedir. Ben de bir sosyal bilimci ve spesifik olarak turizm işletmeciliği alanında uzmanlaşan biri olarak CS50 kursunu deneyimleyeceğim ve bu deneyimlerimi sitenin okurlarıyla paylaşacağım.

2022 yılına ait CS50 kursu Edx platformu ve birçok sosyal medya kanalı aracılığıyla takip edilebilir. Ancak belki kişisel bir tercih ama Harvard’ın kendi sitesinde daha derli toplu bir takip imkanı olduğunu düşünüyorum. Harvard’ın kendi linkine buradan erişebilirsiniz.

Şimdi gelelim Lecture 0 değerlendirmelerime. Öncelikle hakkını vermeliyim Prof. David J. Malan kadar işini heyacanla yapan bir akademisyen “izlemedim”. İlk hafta (aslında 0. hafta, tanıtım dersi de diyebiliriz) CS50 ve bilgisayar bilimi felsefesinin yanı sıra bence kodlamayı emekleme aşamasından öğreten MIT’nin bir projesi olan Scratch üzerinden anlatıldı. İlk haftanın enerjisinin beni heyacanlandırdığını söylemem gerekiyor. Ayrıca verilen örnekler ve interaktif kalıtımlar sayesinde dersin içeriğinin oldukça zenginleştiğini belirtmeliyim. Tabii ki sadece dersleri izlemekle kalmıyorsunuz. Her haftanın bitiminde size bir uygulama ödevi veriliyor ve bu ödevde bazı talimatlar yer alıyor.

Mesela 0. hafta ödevi olarak aşağıdaki yönergelere uymamızı istediler.

Projeniz en az biri kedi olmak üzere en az iki sprite (görüntü) kullanmalıdır.

Projenizin toplamda en az üç komut dosyası olmalıdır.

Projenizde en az bir koşul, en az bir döngü ve en az bir değişken kullanılmalıdır.

Projeniz, en az bir girdi alması gereken (Make a Block aracılığıyla) kendi oluşturduğunuz en az bir özel blok kullanmalıdır.

Projeniz derste gösterilenlerin çoğundan daha karmaşık olmalıdır (çoğu öğretici olsa da oldukça kısaydı), ancak Oscartime ve Ivy’nin En Zor Oyunu’ndan daha az karmaşık olabilir.

Ben de ilk hafta uygulamamı aşağıdaki oyunu tasarlayarak yaptım. İlk defa scratch kullandığımı ve mümkün oldukça basit  arayüzü olmasına özen gösterdiğimi hatırlatmak isterim. Projeyi tamamlamak için yaklaşık 2 akşamüstü uğraştım. Toplamda 4-5 saat kadar uğraşmış olabilirim.

Şimdi ise tasarladığım oyundan bahsedeyim. Aslında bir oyun tasarlamak zorunda değildik ama sanıyorum Scratch’in yapısı gereği bu alanı daha güvenilir bir liman gibi düşündüm.

Oyunun adını akedimi ya da İngilizce orjinal adıyla aCATdemy olarak belirledim. Boolean kodlama konusunda henüz fazla deneyimim yok ama yıllardır pazarlama dersi veriyorum ve bence isimlendirme kısmından geçmiş olmalıyım 🙂 En azından kendime geçer not veriyorum.

Oyunun kontrolleri ise şu şekilde:

Sağ ve sol ok tuşları ile kediyi hareket ettirebilirsiniz.
Tüm ikonların kendi hızı ve puanı vardır.
Zararlı öğeler negatif puan, yararlı öğeler pozitif puan vermektedir.
100 puanı tamamlarsanız oyunu kazanırsınız.
-5 ya da altında bir puan alırsınız oyun biter.

 

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments