Google 2022 yılı Scholar Metriklerini Yayınladı

0 0
Yaklaşık Okuma Süresi:1 Dakika, 7 Saniye

Google scholar araştırmacılar için oldukça kapsamlı bir akademik veri tabanı sunmaktadır. Bu veri tabanı sayesinde makale, bildiri, tez gibi birçok akademik yayın türüne erişmek mümkündür. Ayrıca Google scholar makaleleri genellikle ilgi ve atıf sayısını harmanladığı bir algoritma ile arama sonuçlarında gösterir. Her ne kadar bazı araştırmacılar tarafından eleştirilse de Google’ın bu özelliği diğer veritabanlarının sıralama yöntemlerinden farklılaştığı noktalardan biridir.
Web of Science, Scopus, Pubmed vb. veritabanlarının taramadığı yayınlara da erişim sunması Google Scholar’ı farklılaştıran bir diğer özelliktir. Ancak Google Scholara tam anlamıyla bir akademik dizin demek mümkün değildir. Zira Google Scholar yayınların kaynaklarına link vermekle birlikte korumalı içeriklere doğrudan erişim sağlamamaktadır. Söz gelimi Elsevier, Emerald, Wiles vb. bir ağda yer alan içeriğe ancak o içerikle ilgili aboneliğiniz varsa erişebilirsiniz. Ayrıca diğer veri tabanları gibi bir indeks kategorisi bulunmamaktadır. Yani bir yayının Q indexi, SCI, SSCI gibi indexleri Google’da süzülebilecek bir özellik değildir. Tüm bu anlatılanların yanında Google’ın en etkin makale bulma araçlarından biri olduğunuda ancak makalele listelerine toplu indirme erişimi sunmadığını eklemek gerekir.
Google Scholar Metrikleri ise yazarların çeşitli h-endekslerine göre dergi sıralamalarını ve derecelendirmelerini görüntülemelerine olanak tanır. Farklı dillerde yayınlanan dergi sıralamalarına ek olarak farklı kategori ve dillerdeki dergi sıralamalarına erişmek de mümkündür. Bu kapsamda turizm araştırmalarının genel durumunu incelemek için aşağıda yer alan sıralama linkine göz atabilirsiniz.

https://scholar.google.com/citations?view_op=top_venues&hl=tr&vq=bus_tourismhospitality

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments