Linux – Ubuntu 20.04 ile İmtihanım

2 0
Yaklaşık Okuma Süresi:2 Dakika, 42 Saniye

Açık ve özgür yazılım fikrini destekleyen biri olarak neden daha önce Linux’e tam olarak geçmediğimi hala bilmiyorum (gerçi sunucu tarafında oldukça eski sürümlerini deneyimlemiştim). Ancak Ubuntu 20.04 kullanmaya başladığımdan beri Windows’la olan çalkantılı ilişkimi sona erdirme kararı aldım. Gerçi Windows benim PC’de artık çalışmama kararı almıştı dersem daha doğru olur. Kaç defa format attım, kaç defa driverları elle tek tek yüklediysem de mavi ekran sorunundan kurtulamadım. Bu bağlamda PC’de süreklilik arz edemeyen bir işletim sistemi kullanmaktansa yabancısı olduğum bir ekosisteme dahil olmayı tercih ettim.
30 yıllık Windows deneyiminden sonra artık bir Linux kullanıcısıyım. Çok da abartmanın lüzumu olmasa da en az Windows 3.1’den beri kullanıcısı olduğum bir ekosistemden çıkıp, başka diyarlara göç etmek, ilk etapta savaştan kaçmış sığınmacılar gibi hissettirmedi değil. Zira öncelikle Wi-Fi’ye bağlanamama sorunu yaşadım ki sanıyorum Linux’e yabancı olan birçok kullanıcı bu sorunu deneyimliyor ve belki de bu sorun yüzünden Linux’e veda ediyor… Aslında bunun bir sorun olmadığını ancak Linux’un 3. parti yazılımları/driverları sisteme entegre etmekte biraz çekingen davrandığını bilmenizi isterim. Bu “sorunu” aşmak için yapmanız gereken her şey internette birileri tarafından zaten yazılmış durumda ve kısaca özetlemek gerekirse, ağ bağdaştırıcı modelinizle birlikte Linux dağıtımınızın adını yazıp ilgili çözümlere erişebilirsiniz. Yine de birçoğunun bahsetmediği birkaç ek çözüm önerisini belirtmek gerekiyor.
– Çoğu çözüm PC’nizi kablo ile internete bağladığınızı varsayıyor. Her zaman bunu yapmaya imkanınız olmayabilir. Bu sebeple Android bir telefonla ve Bluetooth yardımıyla internet paylaşımını açarak PC’yi internete bağlayabilirsiniz. Böylelikle driverı indirmeniz mümkün hale gelecektir.
– Ayrıca driver kurulumunu tamamlamanız için reboot (yeniden başlatma) yapmanız ve reboot esnasında yüklediğiniz uygulamayı aktif hale getirmeniz gerekiyor. Ancak bu reset atmaktan bir tık daha zor. Çünkü yazılım yüklenebilmesi için tanımladığınız şifreyi de bu aşamada girmeniz gerekiyor ki bu şifre PC’deki kullanıcı şifresiyle aynı olmak zorunda değil. Dediğim gibi bunu siz tanımlıyorsunuz. Windows ekosistemine alışmış biri için bu çok gereksiz bir hamle gibi gelse de Linux çalışma mantığına göre bu bir gereklilik.
Bu aşamalara dikkat ettikten sonra wi-fi gibi driver vb. kaynaklı sorunlarınızı çözmeniz oldukça mümkün.
Ben şahsi olarak başka bir sorun daha yaşadım. Açıkçası bu sorunu çözmek için bir miktar uğraştığımı itiraf etmem gerekiyor. Temelde R programını sorunsuz kurmama rağmen, R’a herhangi bir paket yükleyemediğimi fark ettim. Kurulumdaki base paketler dışında kurmaya çalıştığım tüm paketlerde hata aldım. İlk etapta internet bağlantımdan ya da paketlerin bulunduğu repolardan kaynaklı bir sorun olabileceğini düşünsem de benzer hataları alan kullanıcıların varlığını gördükçe çözümleri kontrol etmeye başladım. İşin kötü yanı, önerilen neredeyse hiç bir çözüm çalışmadı. Zira bazıları eski tarihli çözüm önerileriydi, bazıları ise tahmini çözüm önerileriydi…
Birçok denemenin ardından aşağıdaki kodun işe yaradığını söyleyebilirim. Gerçi yaptığım diğer değişikliklerin de kısmen faydası oldu mu emin değilim 🙂
sudo apt install r-cran-curl

Bu iki sorunun dışında not etmeye değer bir sorun yaşamadım. Ubuntu 20.04 için genel olarak söyleyeceklerim aşağıda yer alıyor.
1-) Windows 10’a göre oldukça hızlı
2-) Windows 10’a göre çok daha fazla hedef odaklı
3-) Adobe’un yerini alacak alternatifler sizi memnun eder mi bilmem ancak ücretsiz alternatifler (GİMP, Blender, Kdenlive vb.) bence çok iyi.
4-) Office programlarının alternatiflerinin (Libreoffice) Windows kullanıcılarını çok mutlu edeceğini zannetmem. Yine de Libreoffice, ücretsiz olması, sürekli gelişmesi ve hızlı kullanılabilirliği bakımından Microsoft Office uygulamalarına giderek daha kuvvetli bir rakip olma yolunda ilerliyor.
5-) Sade bir arayüze sahip

Yaklaşık 2 haftalık deneyimin ardından söyleyeceklerim bu kadar 🙂

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments