Daha önce yayınladığım CS50 değerlendirmesi yazımda ne kadar heyecan verici bir deneyime başladığımı belirtmiştim. Hala CS50 kursunun ve felsefesinin heyecan verici olduğunu düşünüyorum. Fakat yazının başlığından da anlayacağınız üzere CS50 kursunu 3. haftaya geçmeden bıraktığımı belirtmem gerekiyor. Heyecan verici ve öğretici bulduğum CS50 kursunu takip etmeyi neden bıraktığımı aşağıda maddeler halinde açıklamaya çalışacağım.
Video 1. Prof. Nolan’ın Öğrencilerle Kahvaltısı – Kurstan 15 saniyelik bir kesit oluşturulmuştur.
1) Zaman
Derslerin içeriklerini bitirmek klasik online derslere nazaran daha fazla zaman alıyor diyebiliriz. Bu genel olarak bir kursu bırakmanızı gerektirecek bir durum olmamalı. Ancak diğer plan ve programlarımdan ötürü haftada 3-4 saat zaman ayırabileceğim CS50 kursuna hak ettiği özene gösteremeyeceğimi düşündüm.
2) CS felsefesi
Derslerin içerikleri ve kursun temel hedeflerinden biri bilgisayar bilimleri felsefesini öğrenenlere aşılamak. Kanaatimce bir sosyal bilimcinin CS felsefesini içselleştirmesi için 1. maddede yer alan “zaman” kavramını rahat kullanabiliyor olması gerekiyor. Burada yazdığımdan da anlaşılacağı üzere, her ne kadar öğrenme hızınıza güvenirseniz güvenin, yeni bir felseyi işselleştirmeye çalışmak en hafif tabiriyle uzun bir emek gerektiriyor. Aslında beni heyecanlandıran konulardan biri bu felsefeyi kazanmak olsa da şuan için bu kadar zamanım olmadığını fark ettim.
3) Ödevler
Ölçme ve değerlendirmenin önemli gerekliliklerinden biri öğrencinin üzerine düşen bazı ders dışı sorumlulukları yerine getirmesidir. Bunu sorgulamıyorum. CS50 kursunda da her haftanın sonunda öğrencilerin hazırlaması için bir ödev belirlenmiş. Bu ödevler genel olarak ders içeriklerinde kazandığınız bilgiden daha komplike bilgiyle yapılabiliyor. Daha açık bir deyişle, bir ödevi yapmak için sadece dersi dinlemeniz ve not almanız yeterli olmayabilir. İşte bu durum 1. maddede yer alan zaman olgusunu akla getiriyor. Şahsen ödevler için haftada o kadar yoğun bir ilgiyi ayıracak zamanım olmadığını tekrar fark ettim 🙂 Her ne kadar izlediğim haftaya kadar ödevleri sorunsuz yapsam da ödevlerin zorluk düzeyi de oldukça fazlaydı.
4) Kişisel Hedefler ve Kurs Hedefleri
Belki de benim için en önemli konulardan birini atladığımı kursun 3. haftasında anladım. Muhtemelen sanal bir savunma mekanizması geliştirdiğim için fark etmem biraz güç oldu. Planlarıma göre 2022 yazında özellikle veri manipülasyonu ve yapay zeka alanında Python’u dertsiz tasasız kullanabilmek ilk sırada geliyor. Elbette öğrenecek çok şey var ama CS50’nin bu konuda düşünce yapısını şekillendirmekten öteye gidemediğini düşündüm. Kısaca özetlemek gerekirse, hedefiniz bisiklet sürmeyi öğrenmek ama siz her türlü taşıtın trafikteki önemini anlatan ve temel olarak kullanımını gösteren bir kursa yazılıyorsunuz…
Peki bu kursu bir daha alır mıyım?
Elbette! Hatta yaz sonunda biraz daha uzun sürelere yayarak takip etmeye çalışacağım. Daha düzenli bir programla ve heyecanla kursa dahil olmayı bekliyorum.
Neden CS50’yi bırakıp Python for Everybody(PY4E) Specialization kurslarına dahil oldum?
PY4E’den bahsedelim biraz. Kurs Michigan Üniversitesinden Prof. Dr. Charles Russell Severance tarafından veriliyor. PY4E;
- Programming for Everybody (Getting Started with Python)
- Python Data Structures
- Using Python to Access Web Data
- Using Databases with Python
- Capstone: Retrieving, Processing, and Visualizing Data with Python
5 bölümden oluşuyor ve ben normalde 7 haftada bitebilir diye önerdikleri ilk bölümü 4 günde bitirdim.
Ne diyebilirim? Prof Chuck öğretme konusunda çok iyi ve eğlenceli bir insan 🙂 Herhangi bir derste bir an bile sıkılmadım. Zira dersler göreceli olarak “kısa”. 10-20 dk arası değişen parçalar halinde her hafta 2-3 ders videosu yer alıyor. Ayrıca Bonus bölümlerinde buluşma videolarına ek olarak önemli insanlarla yapılan reportajlar mevcut. Her kurs haftası içinde quiz ve sınavlar mevcut olsa da katılımcı modunda bunlara katılamıyorsunuz. Dersleri coursera üzerinden katılımcı (audit) olarak izlediğim için hafif bir eziklik olmadı değil 🙂 Yani ne sınavlara girebiliyorsunuz ne de bir sertifika alabiliyorsunuz bu şekilde. Halihazırda coursera ücretli üyeliği olanlar ya da üyelik almak iteyenler sertifikalı seçeneği değerlendirsinler lütfen.
Dersler Prof. Chuck (Charles Russell Severance)’ın yazdığı kitap üzerinden işleniyor ve kitabın PDF versiyonu üzretsiz olarak https://www.py4e.com/ adresinde mevcut. Oldukça basit bir seviyeden öğreten kitabı indirip klasörlemenizi tavsiye ederim. Kitabın ilk 6 ünitesinin işlendiği “Programming for Everybody (Getting Started with Python)” kursu uzmanlığın ilk etabı olarak görülebilir. Şimdilik kalan 4 uzmanlık hakkında yorum yapamasam da ileriki yazılarımda bu basamakları özetleyeceğim.
Video 2. Chuck Slytherin Pythonca Konuşmayı Öğretiyor – Kurstan 21 saniyelik bir kesit oluşturulmuştur.