Author Footprint Index (AFI) – Yazar Gezinti Endeksi (YGE): Kollaboratif Araştırmalarda Yazar Etkisini Ölçmek

0 0
Yaklaşık Okuma Süresi:1 Dakika, 39 Saniye

Akademik dünyada araştırmaların yayınlandığı eserlerde birden fazla isim görmek mümkündür. Bu nedenle, bir makalenin/bildirinin/kitabın etkisi ve yazarların katkıları karmaşık bir ilişkiler bütünü içinde değerlendirilmelidir. Bu noktada, Yazar Gezinti Endeksi (YGE) adını verdiğim hesaplama ile akademik kollaborasyonların (işbirliklerinin) etkisini ölçmek için farklı bir yaklaşım kazandırdığımı düşünmekteyim.

YGE, “Yazar Gezinti Endeksi” ya da Author Footprint Index (AFI) adıyla anılan hesaplama yöntemi daha önceki araştırmalarımızda kullanılmıştır (1, 2). Bu metrik, bir alanyazında kollaboratif araştırmaların ne kadar etkili olduğunu değerlendirmek amacıyla kullanılır. Bu metrik tarafımca geliştirilmiştir ve yazarlar arasındaki işbirliğini dikkate alarak, her yazarın makalelerdeki görünümlerini hesaba katmaktadır.

Hesaplama formülü oldukça basittir:

YGE = 1 – (Toplam Benzersiz Yazar Sayısı / Yazarın Toplam Görünüm Sayısı)

Bu formülde:

“Toplam Benzersiz Yazar Sayısı”, yayınlardaki tüm benzersiz yazarların sayısını temsil eder.
“Yazarların Toplam Görünüm Sayısı”, ilgili yazarların makalelerdeki görünüm sayısını ifade eder.

YGE değeri 0 ile 1 arasında değişir. Yüksek bir YGE değeri, incelenen literatürdeki işbirliğinin büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Bu yeni metrik, kollaboratif araştırma projelerindeki yazarların toplam etkisini daha doğru bir şekilde değerlendirmemize yardımcı olur. Ayrıca, FAFI (PaYGE – Paylanmış YGE) alt metriğini kullanarak araştırmacılar, hangi yazarların projelerde en etkili katkıları yaptığını daha iyi anlayabilir ve AFI dağılımını daha iyi yorumlayabilirler.

PaYGEa = 1 – [Toplam Benzersiz Yazar Sayısı / (Toplam Benzersiz Yazar Sayısı + Yazara Görünüm Sayısı)]

Bu formülde:

“Toplam Benzersiz Yazar Sayısı”, yayınlardaki tüm benzersiz yazarların sayısını temsil eder.
“Yazara Görünüm Sayısı”, a yazarının makalelerdeki toplam görünüm sayısını ifade eder.

Ben de bu konuda birkaç akademik yayında YGE kullanmış ve bu endeksleri geliştirmiş birisi olarak, daha önce paylaştığım hesaplama yönteminlerini kolaylaştıran bir aplikasyonu yayınladım. Bu aplikasyon sayesinde, araştırmacılar artık YGE ve PaYGE hesaplamalarını daha hızlı ve verimli bir şekilde yapabilirler. Yazarların toplam ve pay edilmiş işbirliği etkisini değerlendirmek ve bibliyometrik araştırmalara yeni bir bakış açısı kazandırmak tek bir yükleme işlemiyle mümkün hale getirilmiştir.

Araştırmalardaki işbirliği etkisini daha iyi anlamak ve değerlendirmek için YGE ve PaYGE’nin, bibliyometrik ve scientometrik araştırmalara yeni bir perspektif sunduğuna inanmaktayım.

Aplikasyona https://afifafi.shinyapps.io/afifafi adresinden ulaşabilir ve değerleri yorumlarınızı bu gönderinin altında iletebilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments